Bilde: Frank Jaegtnes, administrerende direktør i Elektroforeningen, EFO.
Det var knyttet store forventinger til regjeringens fremleggelse av statsbudsjett for 2023 i dag. Norge og verden forbereder seg på en tøff vinter, med høye energipriser – noe som rammer både innbyggere og næringsliv hardt. I forkant var det kommet signaler om at det ville bli en stor satsning på energieffektivisering og ny fornybar energi. Dette har ikke blitt fulgt opp i forslaget som ble presentert.
- Høye energipriser er en utfordring, men det gir også en mulighet til å gjennomføre kraftfulle tiltak for å få ned energiforbruket i Norge, samtidig som vi bygger ut ny fornybar energi. Dessverre har ikke regjeringen grepet denne muligheten, sier Frank Jaegtnes, adm.dir. i Elektroforeningen.
10 TWh-målet i fare
Regjeringen viderefører strømstøtteordningen i 2023. Dette er en ordning som gis ut flatt basert på forbruk, og som derfor reduserer insentivet for strømsparing. Enova får noe økte midler, men fortsatt ikke nok til at det er sannsynlig å nå målet om 10 TWh spart i 2030.
- Når det gjelder Enova-midlene, er vi spesielt bekymret for at midlene ikke når de som trenger det mest. De som sliter med høye strømregninger, men ikke har råd til å gjøre noe med det. Å etterisolere, installere varmepumpe, bytte til LED-pærer og installere solceller lønner seg på sikt, men det koster penger her og nå. Det er penger ikke alle har. Det er en tapt mulighet å ikke gi mer støtte til denne typen investeringer for folk flest.
En kalddusj for elektrifiseringen av Norge
Reduserte dieselavgifter kombinert med økte avgifter på elbiler truer både elbilsatsingen og arbeidet med fossilfrie anleggsplasser. Når grunnrenteskatten på fornybare energikilder kombineres med oljeskattepakken, reduserer man lønnsomheten for fornybare energi-prosjekter. Insentivet for satsning på fornybare energiprosjekter blir ikke stort nok, og det kan bli mer fordelaktig å satse på petroleumsvirksomheten.
- Det kan virke som regjeringen ønsker å stoppe elektrifiseringen både i transportsektoren og byggenæringen. Vi opplever elektrobransjen som fremoverlent og klar for å ta sin del av ansvaret for det grønne skiftet, men det kan ikke gjøres på ren dugnad.