Bilde: Petter N. Christiansen, seniorrådgiver i Klimaetaten.
I årene fremover skal nye klimatiltak gjennomføres og mer og mer skal elektrifiseres. Dette stiller nye krav til strømnettet. I Oslo kommune merker man allerede konsekvensene av sprengt kapasitet i strømnettet. Kommunen har derfor lansert en ny tilskuddsordning som støtter aktører som ønsker å bidra i et fleksibilitetsmarked.
Gjennom fleksibilitetsmarkedet Nodes kan aggregatorer og byggeiere få betalt for å senke strømforbruket når nettet er under størst press, og slik frigjøre verdifull kapasitet i nettet.
Klimaetaten, som forvalter tilskuddsordningen, håper at dette kan bidra til å modne markedet, slik at nettkapasitet kan frigjøres til nødvendige klimatiltak som elektrifisering av veitransport og bygg- og anleggsvirksomhet. Å unngå dyre investeringer i strømnettet er også et viktig samfunnsøkonomisk mål.
- Strømnettet dimensjoneres etter den kaldeste dagen i året. Hvis kunder kan redusere forbruket sitt når strømnettet er under press, blir det mer kapasitet igjen til klimatiltak eller annet nytt forbruk. Denne tilskuddsordningen gjør at byggeiere kan installere utstyr og tilby enkelte laster, som elkjeler eller varmtvannsberedere, på en markedsplass for fleksibilitet, forteller Petter N. Christiansen, seniorrådgiver i Klimaetaten.
Hvem kan søke?
Tilskuddsordningen retter seg mot byggeiere med fleksible laster, som varmtvannsberedere og elkjeler, samt aggregatorer som samler fleksibilitet fra flere bygninger. Aktuelle søkere inkluderer næringsbygg, borettslag og sameier. Tilskuddet er tilgjengelig for de som ønsker å delta i fleksibilitetsmarkedet og bidra til optimal utnyttelse av strømressursene.
Hvor mye kan du få?
Gjennom Klimaetatens tilskuddsordning kan byggeiere motta opptil 70 % av kostnadene for å knytte seg til fleksibilitetsmarkedet, med en maksimal støtte på 3 millioner kroner per søker.
Hva betyr dette for EFO-medlemmer?
Blant EFOs medlemmer finnes det mange aktører som kan tilby de løsningene som skal til for at et bygg kan koble seg på et fleksibiltetsmarked. Her er det viktig å handle raskt og informere deres kunder om hvilke muligheter som finnes for å gjøre deres bygg klart for å bidra til et mer bærekraftig energisystem. Byggeiere kan søke om støtte innen 1. desember 2024, men de må først inngå en avtale med en aggregator som kan bistå med tilkoblingen til fleksibilitetsmarkedet.
Har du spørsmål?
Dersom du har spørsmål, ta kontakt med Petter Nergård Christiansen hos Klimaetaten: petter.christiansen@kli.oslo.kommune.no.
Faktaboks:
Om aggregator:
Aggregatorer bidrar til å enkelt identifisere og forvalte fleksible laster for en husholdning eller bedrift. Helhetlig sørger man for at forbruk relatert til oppvarming, varmtvann, ventilasjon, elbillading og batterier jobber smartere for strømkunde, uavhengig av en strømleverandør. Som oftest kan man trådløst knytte sine forbrukslaster med små til ingen investeringer, hvor man oppnår 20-40% rimeligere strømregning og lavere nettleie. I tillegg til disse besparelsene muliggjør også aktører som NeoWatt at du som strømkunde kan få betalt for ditt forbruk, hvor nettselskapet ditt er villig til å betale for at du skrur av i gitte timer hvor man opplever stor pågang. Aggregatorer forenkler dette med automasjon, slik at din livskvalitet og forretningsprosess ikke påvirkes negativt.