Året var 2020 - Verden ble snudd på hodet, og vi måtte tilpasse oss og overkomme utfordringene vi sto overfor i vår nye hverdag. Selv om denne perioden var, og fortsatt er, utrolig utfordrende for mange, ser vi nå at digitaliseringen har skutt i været.
EFO har en lang historie av samarbeid med næringen og myndigheter for å utvikle strategier for digitalisering. Basert på innspill og ønsker fra en samlet næring opprettet regjeringen i fjor Samordningsrådet for digitalisering. Rådets formål er å fremme det fulle potensialet for digitalisering innen bygg- og anleggsbransjen. Rådet består av medlemmer fra hele verdikjeden og dekker hele næringen.
Gjennom Samordningsrådet har vi blant annet opprettet produktdatamaler som tar i bruk nye standarder for EPD - Environmental Product Declarations. Standardene ble digitalisert ved hjelp av PDT – Produktdatamal. Dette legger til rette for å kunne lage klimagassberegninger, som for eksempel å beregne Co2-utslipp fra bygging av en bygning. Ved å implementere disse standardene og malene gjør vi bransjen klar for fremtiden. Med standardisering gjør vi det enklere for hele verdikjeden å samarbeide og dele data og informasjon, samtidig som vi også trekker frem de viktige dataene vi har og bruker dem på en måte vi ikke har gjort tidligere.
Det er et stort potensial i dataene vi har i bransjen vår, men de har ingen verdi dersom vi ikke deler og bruker dem. Vilje til å dele og endre er to av nøkkelfaktorene i vår digitaliseringsreise.
Det er mobilisert en referansegruppe på rundt 50 toppledere fra BAE-næringen. Disse vil være ambassadører og sparringspartnere for Samordningsrådet. Det jobbes også med datamaler for sirkulære data ved å utvikle en PDT som skal støtte sirkulære forretningsmodeller. Pilotprosjekter er en av de viktigste kildene for testing, det samme gjelder det å kjøre sprinter på prosjekter for å demonstrere potensialet. Det hele kommer ned til at aktørene i bransjen blir enige om å standardisere og ta i bruk de samme formatene gjennom hele verdikjeden.
Samordningsrådet ser fremover. Vi lærer av andre bransjer (bank og finans) som har lykkes i sin reise mot å skape rom for fellesløsninger på tvers av bransjen. Det vil bli enda sterkere fokus på sirkulær økonomi og bærekraft. Vi vil se pilotprosjekter som er viktige for logistikk og handel. Det jobbes kontinuerlig med å bryte ned barrierer og fremme det fulle potensialet for digitalisering i bransjen.
I Norge har elektrobransjen en felles produktdatabase, EFObasen, basert på ETIM. Den bruker et felles format og er en tilrettelegger for innsamling og deling av informasjon i markedet. Dette har vist seg å være utrolig verdifullt. Med EFObasen har leverandørene enklere tilgang til markedet med sine produkter og er også i stand til å dele den nødvendige informasjonen digitalt.
Vi har også PDT Norge, et bransjeinitiativ for å utvikle og distribuere produktdatamaler, basert på internasjonale standarder. PDT Norge vil får stor betydning for hvordan vi definerer og deler produktdata gjennom hele verdikjeden.