Bilde: Jonas Henni Normann, VP Marketing & Sustainability, Schneider Electric & ELKO
ELKO er månedens EFOmedlem. De er et norsk selskap som produserer stikkontakter, lysbrytere og mye annet elektroteknisk materiell. I år er selskapet 77 år gammelt. ELKO gjør mye spennende, og går nå foran som en av de første i verden til å ta i bruk havplast fra fiskegarn til å lage helt nytt, gjenvinnbart elektromateriell. Smarthjem står også på agendaen for ELKO. De har vært en del av norske hjem i mange år, noe som passer hashtaggen deres i sosiale medier: #Kjentosshelelivet.
ELKO, opprinnelig Elektrokontakt A/S er en av landets ledende leverandører av elektromateriell. ELKO har vært eid av Schneider Electric siden 1990, og har kontorer på Ryen i Oslo, i samme bygg som Schneider. Av saker ELKO er opptatt av, finner man kvalitet, smarthjem og bærekraft høyt opp på lista. ELKO sitt motto er ELKO – Smart ikke sant.
Resirkulert Havplast
For 5 år siden begynte ELKO å arbeide med produkter som skulle være bærekraftige og laget av havplast. Dette arbeidet ga synlige resultater tidlig i 2022. De har startet med stikkontakter, brytere og rammer, og er blant de aller første i verden innen elektrobransjen til å benytte seg av havplast i produktene sine. «Det er viktig med god kvalitet både på funksjonssiden og på designsiden» forteller Jonas Henni Normann, VP Marketing & Sustainability i ELKO.
Den synlige delen, eller «skallet», av stikkontakter, brytere og rammer i havplast-serien til ELKO er laget av minst 65% resirkulert havplast. «I tillegg til at produktene i havplastserien er laget av minst 65% havplast, inneholder de også blant annet også glassfiber. Dette er for å opprettholde produktkvaliteten ELKO er kjent for, og sørge for at produktene er like brannsikre som andre ELKO produkter.» forteller Normann.
Hele prosessen med å finne og sortere havplasten, er det et indisk selskap som gjør.
«Fiskegarn har vist seg å være ganske anvendelig plast å gjenbruke. DSM samler plasten, og vurderer og sorter kvaliteten på den. Så bryter de den ned til plastgranulat, og leverer tilbake til produsenter som oss, som igjen kan bruke det i våre produkter» forteller Normann. Han forteller også at produktene på nytt kan resirkuleres når tiden er omme.
Produktene i havplastserien til ELKO finnes per dags dato kun i sort, og grunnen er ganske enkel: «Det hadde vært umulig å få et kritthvitt, miljøvennlig produkt, med denne teknikken og disse råstoffene. Det er flott at det er inn med sorte detaljer», sier Normann. «Dette redder ikke verden, men det er et skritt i riktig retning, og jeg er stolt av vi bærer ledertrøyen som første leverandør av elektromateriell fra havplast i Norge» poengterer han.
Normann forteller at ELKO også har valgt å fjerne både plast og lim fra produktemballasjen til Havplastserien, og at pappeskene kommer fra resirkulert papp for å minimere det samlede fotavtrykket. Per dags dato tilbyr ELKO 12 forskjellige produkter i havplastserien sin. Normann unngår å svare, men smiler lurt når vi spør om vi kan vente flere produkter i havplast…
Miljødeklarasjoner – viktig virkemiddel
Når det kommer til miljødeklarasjoner, er ELKO klare på at det er et fremtredende element:
«Vi ser på miljødeklarasjoner, hvor vi kan se nøyaktig bestanddeler av produktet. Det er superspennende» forteller Normann. «Det å kunne gjøre det digitalt tilgjengelig, gjennom EFO som vi jobber med, er svært nyttig for sluttkundene. Ser man på disse deklarasjonene kan man se at det ikke ‘kun er reklame og grønnvasking’. Det beviser at det ligger fakta bak tallene» sier han, og fortsetter: «Det blir satt flere og flere krav fra både offentlig og privat sektor, spesielt blant ambisiøse aktører, for detaljerte miljødeklarasjoner. Det er bra.»
Bærekraft internt hos ELKO
Det er ikke bare produktene hos ELKO som skal være bærekraftig. En grunnleggende del av hverdagen hos ELKO innebærer hensyn til energieffektivisering og elektrifisering. I disse dager jobber de blant annet med å elektrifisere bilparken sin.
I tillegg til elektrifisering av bilparken, er Cradle to Cradle-sertifiseringer en viktig del av arbeidet deres. «Vi velger å sertifisere produktlinjene våre så langt det lar seg gjøre etter internasjonale uavhengige tredjepartsstandarder. Cradle to Cradle er en sånn type standard. Før snakket man om «krybbe til grav», nå er det snakk om «krybbe til krybbe» – det handler nå om at man skal tenke på hele livssyklusen. Man skal ikke bare bruke og så levere tilbake, men det skal tilbake inn i et nytt kretsløp, og produktene skal i størst mulig grad kunne gå i omløp igjen og igjen.» forteller Normann.
Cradle to Cradle-sertifisering en rekke sertifiseringer som skal sørge for at måten man designer og skaper produkter på i dag, skal være bærekraftig for morgendagen. Cradle to Cradle-sertifisering er en global standard for produkter som er trygge, sirkulære og laget på en ansvarlig måte. Den baserer seg på materialer, produkters sirkulæritet, ren luft, klimabeskyttelse samt mange flere aspekter.
Smarthjem for fremtiden
Energieffektivisering og smarthjem går som hånd i hanske. Fremtidens smarthjem er skal være en åpen løsning, men likevel med testkrav og godkjenning for å sikre at ulike deler av smarthjemmet snakker sammen på en velfungerende og sikker måte når alt er koblet til internett. Det skal være enkelt å bruke, men man må engasjere elektrikerne for trygg installasjon og få hjelp til førstegangsoppsett, for deretter å la teknologien skape komfort i hjemmet og redusere strømregningen, mener Normann. Systemene skal snakke sammen, og hvem som helst skal kunne bruke dem. Normann er tydelig på at smarthjem er noe annet enn det var for noen år siden:
«Smarthjem er langt mer enn en Rema 1000-reklame der man tuller og fjaser om ting som ikke virker. Smarthjem vil gi en faktisk gevinst på strømregningen uten at man trenger å gå i sparedusjen i 90 sekunder hver dag, skru ned tempen til 18 grader i stua osv. Smarthjem er noe ganske annet i dag enn det var for 5-6 år siden, både av teknologiske grunner, men også av omstendighetsgrunner rundt energikrisen.»
«ELKO er en av dem som har muligheten til å påvirke hva et smarthjem kan være. Vår tilnærming som selskap er at et smarthjem fra oss skal være enkelt å bruke, ingen krav til doktorgrad eller teknologibakgrunn. Det finnes mer enn nok god teknologi for å bygge smarthjem i dag, men standardene her er foreløpig mange, variasjonen er stor, og det krever høy brukerkompetanse for å få gode løsninger. ELKO skal være det brukervennlige alternativet.»
Normann forteller at ELKO er medlem av organisasjonen Matter, som jobber for en global standardisering av smarthjem. Matter er opptatt av hvordan smart-hjemmet snakker med gjenstander, og om hvordan kommunikasjonen skal foregå. «Matter får alle smartenhetene til å snakke sammen, og er et samarbeid mellom mange de ‘store tech-og elektrobedriftene i verden’» sier han. «Smarthjem har vært komplisert, fordi mange har hatt litt forskjellige løsninger. Matter har i hensikt å lage et overbygg som gjør at alle som vil, og som melder seg inn, vil bli en del av Matter sin standard, og få et ‘felles språk’.»
«Elektrobransjen i Norge er i en spennende tid med stor endring fra blant annet digitalisering, miljøkrav og økende andel software i alt vi gjør. ELKO har en stolt historie i det norske elektromarkedet, og vi tror vår tilgang til internasjonal spesialistkompetanse sammen vår anerkjente kvalitet også fremover vil gjøre ELKO til en attraktiv arbeidsplass og forretningspartner i Norge» avslutter Normann.
Det er spennende å høre om hvordan ELKO har funnet bruksområder for havplast, som samtidig sørger for god kvalitet og moderne design. En stor takk til Jonas Henni Normann fra ELKO som stilte opp til intervju.
Vi ønsker å formidle våre medlemmers historier. Holder bedriften din på med noe spennende, eller har dere en historie dere ønsker å fortelle? Ta kontakt med thea@efo.no.