Bilde: Salgsdirektør, Erik Nordermoen, Markedsdirektør, Lillian Hall og Bærekraftsansvarlig, Audun Skare.
Tidligere i januar satte EFO seg ned for en prat med salgsdirektør Erik Nordermoen, markedsdirektør Lillian Hall og bærekraftsansvarlig Audun Skare fra SG Armaturen AS. Grunnlagt i 1990, har SG omtrent 130 ansatte i Norge og 385 ansatte i Europa. Med et imponerende hovedkontor på 22 000 kvadratmeter i Lillesand og et lager på 16 000 kvadratmeter, har selskapet etablert seg som en ledende aktør i belysningsbransjen. Utforsk mer om SG sin historie og deres pågående prosjekter og initiativer i denne utgaven av månedens EFOmedlem.
SG Armaturen er drevet av en klar visjon: "Å være det foretrukne valget innen belysning i SGs markeder." I 2022 oppnådde SG en omsetning på to milliarder NOK, hvorav en milliard var fra det norske markedet. Selskapet opererer gjennom datterselskaper i flere europeiske land, inkludert Sverige, Danmark, Finland, Tyskland, BeNeLux, Storbritannia og Frankrike. SG befinner seg blant de tre største i Norden og blant de ti største i Europa innen belysningssektoren.
Med en egen produktutviklingsavdeling fokuserer selskapet på å designe og utvikle armaturer etter behov og etterspørsel fra markedet, med hovedfokus på bolig- og næringssegmentene. En viktig del av SGs suksess ligger i deres nære samarbeid med norske elektrikere. - Vi legger stor vekt på å lytte til norske elektrikere og tilpasse våre produkter for enkel montering i tråd med deres tilbakemeldinger. Vi verdsetter den inputen vi får fra markedet og bruker den fornuftig i produktutviklingen. Vårt mål er å gi elektrikerne det de ønsker, forteller salgsdirektør Erik Nordermoen.
SG Armaturen AS ble grunnlagt i 1990 av forretningsmannen Sven Gunvaldsen. Med bare ett produkt og en ansatt i begynnelsen, har selskapet vokst jevnt gjennom årene. I 1994 etablerte selskapet sitt kontor i Lillesand, og i år 2000 overtok Eivind Gunvaldsen som administrerende direktør. Gunvaldsen startet en omfattende satsing på å bygge en sterk merkevare for norske elektrikere. For å imøtekomme den økende etterspørselen og utvide produksjonskapasiteten, bygget selskapet sin egen fabrikk i Kina i 2003.
Gjennom hele sin historie har SG vært aktivt engasjert i å ta et sosialt ansvar. Dette gjennom å drive og støtte prosjekter i flere land, inkludert Ukraina, India, Peru, Gambia og Tanzania. Et eksempel på et slikt prosjekt er Mercy Farm, grunnlagt i Ukraina i 2005. -Vi driver en lønnsom forretning, men en betydelig del av overskuddet går til sosiale formål. Et eksempel er støtte til Mercy Farm i Ukraina, hvor vi dyrker grønnsaker og lager varme måltider som vi distribuerer til hjemløse og trengende. Vi har økt produksjonen til rundt 3000 måltider om dagen for å imøtekomme behovet etter krigen og økningen av flyktninger. Dette initiativet har skapt arbeidsplasser og er nå bærekraftig på lang sikt, forteller Nordermoen.
Gjennom årene har SG også utvidet sin virksomhet internasjonalt, med oppkjøp i Danmark og etablering av nye lager- og produksjonsfasiliteter. -Vi kjøpte Riegens AS i Danmark i 2015 for deres ekspertise innen næringsbelysning og kvalitetsproduksjon av teknisk belysning. Dette var strategisk med tanke på utfasingen av tradisjonelle lyskilder. Oppkjøpet har styrket vår kompetanse og sortiment i tråd med det grønne skiftet, forteller Nordermoen.
I 2019 ble SG sertifisert som miljøfyrtårn bedrift gjennom stiftelsen Miljøfyrtårn, og de har siden jobbet kontinuerlig med å forbedre sitt miljøregnskap. Dette inkluderer investeringer i solcelleteknologi og energibesparende løsninger ved hovedkontoret i Lillesand.
Med oppkjøp, internasjonal vekst og en forpliktelse til kvalitet og langsiktighet har SG klart å etablere seg som en ledende aktør innen belysningsindustrien, og deres historie vitner om deres kontinuerlige streben etter innovasjon og samfunnsansvar.
SG Armaturen jobber kontinuerlig med å redusere sitt miljøavtrykk og å øke bruken av fornybar energi gjennom en rekke tiltak. Et av de mest fremtredende tiltakene er installasjonen av 2000 solcellepaneler på taket av hovedkontoret og lageret i Lillesand i 2023. Disse panelene, som dekker en imponerende 7200 kvadratmeter, bidrar til å produsere mer energi enn selskapet bruker i løpet av et år.
En annen viktig del av selskapets bærekraftstrategi er å redusere miljøpåvirkningen fra produksjonsprosessen. SG eier sin egen fabrikk i Kina og har dermed førstehåndskontroll over produksjonsprosessen. -Gjennom vår egen fabrikk sikrer vi tilfredsstillende arbeidsforhold og produksjon av høy kvalitet. Dette gir oss også muligheten til kontinuerlig forbedring gjennom tett kontakt med våre kinesiske underleverandører, forteller Bærekraftsansvarlig Audun Skare.
SG jobber med å redusere materialbruken i sine produkter, blant annet ved å bruke mindre plast i emballasjen og designe produkter med tanke på å minimere miljøpåvirkningen. Videre fokuserer de på å øke levetiden til produktene, et viktig element i redusert forbruk av materialer og samtidig lønnsomt for kundene.
I 2022 startet de utvikling av EPD (Environmental Product Declaration). -EPD er grunnsteinen i mye av det vi gjør, forteller Skare. -Ved å evaluere miljøpåvirkningen av hvert produkt og multiplisere det med salgsvolumet, får vi klar innsikt i hvor vi kan gjøre størst forskjell fremover, fortsetter han.
Videre jobber SG aktivt med å fremme mangfold og likestilling i bransjen, noe som ble anerkjent da de ble nominert til Elektrobransjens Mangfoldspris i 2023. I år arrangerer selskapet blant annet "Jente Uka", hvor jenter fra hele landet inviteres til å delta i fire dager med bransjerelaterte aktiviteter.
SG Armaturen har vært involvert i flere prosjekter innen belysningsdesign og leveranse. Et bemerkelsesverdig prosjekt er Flakstad barne- og ungdomsskole, som ble rangert som det nest beste skolebygget i en nasjonal kåring. SG leverte belysningsløsninger til skolen, deres innovative bruk av "Tunable White" tillater justering av belysningen i undervisnings- og møterom i tråd med døgnrytme og sesong variasjoner.
I tillegg har SG Armaturen bidratt til utviklingen av Helseparken Onsøyheimen i Gressvik ved Fredrikstad. Dette er en helt ny helsepark etablert av Fredrikstad kommune, der SG leverte all belysning. En spesifikk kravspesifikasjon fra kommunen krevde bruk av "Tunable White" (også kjent som Human Centric Lighting) for rommene i store deler av bygget. Helseparken har totalt 120 beboerrom, spredt over 5 etasjer med et totalareal på 15 000 kvadratmeter.
Med en solid historie og en klar visjon for fremtiden, er SG Armaturen godt rustet til å møte både utfordringer og muligheter i et stadig skiftende marked. Med et sterkt engasjement for belysningsløsninger, samt et kontinuerlig fokus på miljø og samfunnsansvar, er de fast bestemt på å forme fremtiden for belysnings industrien til det beste for deres kunder og samfunnet som en helhet.
En stor takk rettes til Erik Nordermoen, Lillian Hall og Audun Skare for at EFO fikk ta en prat med dere.
Vi ønsker å formidle historiene til våre medlemmer. Er din bedrift involvert i et spennende prosjekt, eller har dere en historie dere ønsker å dele? Ta kontakt med linn@efo.no.