EFO BASENSTATISTIKKNÆRINGSPOLITIKKBLI MEDLEM / KUNDEOM EFONEDLASTNINGERIEE

Bilde f.v: Marie Loe Halvorsen, Elisabeth Sæther og Frank Jaegtnes.

Høydepunktene fra Arendalsuka 2024

Arendalsuka 2024 ble en suksess med mange interessante arrangementer og samtaler. I år, som tidligere år, lå EFObåten (Indigo) innerst i Pollen. Dette førte til mye trafikk og mange gode samtaler.

Båten fungerer som en utstillerplass, og er åpen for publikum hele dagen. Vi har også brukt båten som studio for innspillinger av vår podkast, Elektrolytten, samt til andre arrangementer, inkludert RoHS-direktiv-samtalen med Lyskultur. Alle våre arrangementer ombord i båten ble direktesendt, og du kan se dem på vår YouTube-kanal.

I år samarbeidet vi med Solenergi FUSen om en soldrevet fontene som lå foran båten hele uken. Hvis du fulgte noen av NRKs direktesendinger, kan du ha sett flåten i bakgrunnen. På kvelden ble fontenen slått av, og flåten ble lyst opp.

Som tidligere år hadde vi gleden av å møte både medlemmer og samarbeidspartnere, og til neste år ønsker vi oss enda flere besøk fra våre EFO-medlemmer. Skal din bedrift til Arendalsuka 2025, og ønsker å samarbeide med oss eller delta på våre arrangementer? Da er du hjertelig velkommen til å ta kontakt på thea@efo.no.

Hver dag hadde sine høydepunkter. Her er en oversikt over hva som skjedde:

Mandag

Elektrolytten: EFO varmer opp til Arendalsuka

Mandag 12. august rigget vi opp for live podkastinnspilling i EFObåten. Marie Loe Halvorsen fra EFO ledet samtalen, og fikk besøk av Torjus Kleiven Kandal, Head of Membership and Public Affairs hos Skift, Tore Strandskog, direktør næringspolitikk i NHO Elektro og Anniken Aarrestad, rådgiver grønn omstilling og bærekraft i Econa. Vår administrerende direktør Frank Jaegtnes deltok også i samtalen.

Lytt til podkastinnspillingen her.

Tirsdag

Helelektrisk på Torvscenen

Helelektrisk er en gjenganger under Arendalsuka, og er et samarbeid mellom Elektroforeningen, Bellona, Siemens og Å energi. Under arrangementet presenterte vi elektrifiseringstallene fra 2023. I 2023 var vi 54% elektrisk i Norge – dette er en oppgang på ett prosentpoeng fra året før. Du kan lese pressemeldingen om tallene her. Kort fortalt går utviklingen sakte, men det er noen sektorer som skiller seg ut – blant annet transportsektroen, som økte med 12 prosentpoeng på ett år. I tillegg ser vi at bergverksindustrien har gjort et betydelig sprang med en økning på hele 10 prosentpoeng siden 2022.

Se opptaket fra Helelektrisk på Torvscenen her

Kan norsk næringsliv bli sirkulært?

Amesto, Renas, Econa, Elektroforeningen og CODEX samarbeidet om dette arrangementet. Arrangementet inkluderte en debatt med eksperter og politikere, som representanter fra Klimautvalget 2050, SINTEF, Codex Advokater, NHO, MDG og AP. Anniken Aarrestad, bærekraftsrådgiver i Econa, og Elektroforeningens næringspolitiske direktør, Marie Loe Halvorsen, ledet debatten.
Arrangementet ble ikke direktesendt.

Kan sirkulære virksomheter bli lønnsomme i en lineær økonomi?

Amesto, Renas, Econa, Elektroforeningen og CODEX samarbeidet om dette arrangementet. Her stilte vi spørsmålet: Er det mulig for sirkulære virksomheter å bli lønnsomme når dagens marked og regelverk er rigget for en lineær økonomi? Her deltok representanter fra Ahlsell og Nødlysteknikk AS. Vår administrerende direktør, Frank Jaegtnes, avsluttet arrangementet med filosofisk kvarter sammen med Bjørn Arild Thon (Renas) og Christine Lundberg Larsen (Amesto).
Arrangementet ble ikke direktesendt.

RoHS-direktivet
Sammen med Lyskultur hadde vi en samtale om RoHS-direktivet med Toril Bache Jenssen (Glamox), Tord Christensen (Signify), og Anja Ronesen (Renas).

I et spørsmål fra Thorendahl om hvordan elektrobransjen har håndtert RoHS-direktivet sålangt svarte Jaegtnes:

- Elektrobransjen har håndtert RoHS-direktivet godt, og vi har både løsningene og personellet til å utføre de nødvendige tilpasningene. På starten av året var det en liten økning i salg av produkter som erstatter de som skal fases ut, men økningen har vært mindre enn vi hadde forventet. Mange aktører sitter på gjerdet, og avventer med å kjøpe nye produkter til de har brukt opp sine gamle lager. Til tross for en avventende holdning, er bransjen godt forberedt på overgangen.

Du kan se hele direktesendingen på vår YouTube-kanal.

Onsdag

Elektrolytten: Er norske bygg klare for solrevolusjonen?

Bakgrunnen for samtalen var: Energikommisjonen og Klimautvalget fremhever solcellers rolle i å nå klimamålene. Mange ønsker solceller, men høye kostnader er en utfordring. Mens noen bygg installeres med solceller fra starten, bygges de fleste bygg i Norge fortsatt uten. Marie Loe Halvorsen ledet samtalen med Maja Busch Sevaldsen (Solenergiklyngen), Anders Fylling (Statsbygg), Thor Christian Tuv (Solenergi FUSen) og Henning Taxt (SINTEF).

En av faktorene som må på plass, er sporbarheten:

- Det er fremdeles vanskelig å spore hvor komponenter i et solcelleanlegg kommer fra, dette er en jobb som vi i bransjen må ta veldig seriøst, fortalte Sevaldsen.

Hør hele episoden av Elektrolytten her.

Torsdag

Byggebranjsens «glemte utslipp» - hvem tar ansvar frem mot 2050?

Sammen med Skift arrangerte vi et arrangement på Torvscenen hvor vi så på
Klimautvalget 2050s rapport, som peker på utfordringer mot et lavutslippssamfunn, inkludert byggebransjens 15% av Norges klimagassutslipp. Mange utslipp er indirekte og ofte oversett. Hvordan kan vi redusere disse, og hvem har ansvaret?
I debatten deltok: Norconsult, SINTEF Community, Elektroforeningen, Grønn Byggallianse, GK Norge, Statsbygg, AP og Skift.

Se opptaket fra Torvscenen her.

Direktesending fra EFObåten: Mangfold

Direkte fra EFO-båten sendte vi samtalen «Hvordan rekruttere og lede et mangfold». Karoline Nystrøm fra Elektroforeningen ledet samtalen med Runar Hansestære fra Ahlsell, Loveleen Riehl Brenna fra Seema og Frank Jaegtnes.

- Som ledere må vi være åpne og inkluderende for å tiltrekke og beholde ansatte. Det er viktig å utvikle og utnytte det eksisterende mangfoldet vi faktisk har, før vi fokuserer på rekruttering. Investeringen i mangfold gir stor gevinst når vi først har etablert en solid kultur, fortalte Runar Hansesætre, administrerende direktør i Ahlsell.

Se hele opptaket på vår YouTube-kanal.

Mindshift Panelsamtale på Den Lille Andeunge

På torsdagen deltok vi også på Mindshift sin panelsamtale om hvorfor det går sakte med grønn omstilling i byggenæringen. I samtalen deltok både DiBK, Grønn Byggallianse, Mindshift og Elektroforeningen. Et samlet budskap fra denne samtalen var: Vi må snakke mer om hva vi lykkes med, enn problemene.

Arrangementet ble ikke direktesendt.

Elektrolytten: EFO oppsummerer Arendalsuka – Dette blir viktig for elektrobransjen fremover

Vårt siste arrangement under Arendalsuka var en innspilling av vår podkast Elektrolytten, med Mari Lauglo fra Norconsult, Halvard Høilund-Kaupang fra Mindshift, Vivi Nyseter-Østby fra Melbye Groupe og Britt Gabrielsen fra Siemens.

Du kan lytte til hva som blir viktig for elektrobransjen, i Elektrolytten her.

Vi setter stor pris på alle som fulgte arrangementene våre, både digitalt og fysisk, og er takknemlige for bidragene fra våre innledere og debattanter. Arendalsuka er en fantastisk møteplass der næringslivet møter politikken – og vi håper som tidligere nevnt å se flere av våre medlemmer der neste år.

Siste nyheter

Bli medlem i EFO
Bli medlem
Design og utvikling av M51 Marketing