Bilde: EFOs administrerende direktør, Frank Jaegtnes, under dagens frokostmøte.
Onsdag 26. april arrangerte EFO, i samarbeid med Naturvernforbundet, Miljøstiftelsen Zero, Norsk Varmepumpeforening, NBBL og Nelfo, et frokostmøte om energieffektivisering. Møtet ble avholdt på Mesh i Oslo, totalt var det 160 som fulgte arrangementet. Man kunne delta både fysisk og digitalt.
Om du ønsker å se opptaket av arrangementet, kan du gjøre dette på vår YouTube-kanal.
Bakgrunnen for møtet var:
For å innfri Norges klimamål i 2030 er vi helt avhengig av å styrke kraftbalansen raskt. Ifølge Statnett sine prognoser kan Norge gå mot et kraftunderskudd i et normalår allerede fra 2027. Dette kan unngås gjennom en kraftfull satsing på energieffektivisering og lokal energiproduksjon.
Det er beregnet av NVE at det er et lønnsomt potensial på 13 – 24 TWh energieffektivisering i bygg som ikke blir realisert med dagens virkemidler. Energikommisjonen legger stor vekt på energisparing, og anbefaler et energieffektiviseringsløft i bygg frem til 2030. Kommisjonen mener dette vil kunne igangsettes og få effekt raskere enn ny storskala kraftproduksjon.
Energikommisjonen argumenterer for innføring av en tidsavgrenset investeringsstøtte til energitiltak i boliger og yrkesbygg så raskt som mulig for å styrke kraftbalansen. Stortinget har også vedtatt en styrking av Enova sine støtteordninger for husholdninger.
- Norge har vært "annerledeslandet" i lang tid. Vi har hatt overskudd på grønn strøm & grønn elektrisitet, det har gjort at vi har vært mer bekymret over hvordan vi skal bruke energien, enn hvordan vi skal spare den, fortalte Frank Jaegtnes, administrerende direktør i Elektroforeningen.
NVE deltok, og snakket om de forskjellige måtene å måle enøk-tiltak, og effekten av disse. Både Maren Esmark (Seksjonsjef) og Olav Isachsen (Seniorrådgiver) sto på scenen. - Det slående er hvor mye energi som brukes i boligmassen, fortalte Olav Isachsen. Grafen viste at Småhus har et energiforbruk på over 40 TWH, sammenlignet med nestemann på listen som er forretninger, som ligger på mellom 10 og 15 TWH. - Energieffektivisering er et kinderegg som leverer på mange av de utfordringene vi står forran. Det gir mindre behov for utbygging av kraft, det gir lavere priser for forbrukerne og det bidrar på de tidene av døgnet og året hvor effektbalansen er vanskeligst, fortalte Esmark.
Under møtet ble det avholdt to forskjellige panelsamtaler. Den ene med Dag Arne Høystad fra Naturvernforbundet, hvor samtaleemnet var "Hvor opptatt er husholdningene av lønnsomhet og støtte?", den andre med Berit Tennbakk fra Thema Consulting og Bård Folke Fredriksen fra NBBL, med fokus på samfunnsøkonomi, energieffektivisering og virkemidler.
"Har vi et velfungerende marked for ENØK?" spurte Rolf Iver Mytting Hagemoen fra Norsk Varmepumpeforening. - Vi kan sammenligne det med norsk elbilpolitikk. I mange år har elbil vært en lønnsom investering, men vi har hatt politiske mål, og derfor har vi enn så lenge en aktiv virkemiddelpolitikk med bla lavmoms, lavere parkeringskostander og reduserte bomsatser. Vi har en politisk målsetning om å fase ut fossile biler, derfor har vi en aktiv virkemiddelpolitikk. - Historisk sett har det vært en passivitet knyttet til energieffektivisering. Det går ikke av seg selv.
- Løser vi ikke dette kraftunderskuddet, vil det få alvorlige konsekvenser, både med hensyn til å kutte klimautslipp, men også med hensyn på fremtidig grønn verdiskaping, sa Tore Strandskog, næringspolitisk direktør i Nelfo.
Arrangementet ble avsluttet med en debatt om støtteordninger og andre virkemidler for energieffektivisering. I debatten deltok: Ragnhild Sjoner Syrstad, statssektretær i Klima- og miljødepartementet, Bård Ludvig Thorheim, medlem i Energi- og miljøkomiteen fra Høyre og Birgit Oline Kjerstad, medlem i Energi- og miljøkomiteen fra SV.
Bilder fra dagen: