EFO BASENSTATISTIKKNÆRINGSPOLITIKKBLI MEDLEM / KUNDEOM EFONEDLASTNINGERELEKTROLYTTEN

Åtte av ti er positive til ombruk av EE-produkter

Av:
Last ned PDF
28.11.2024

Nye krav som TEK17-regelverket, klimaregnskap, økodesigndirektivet og "Right to Repair" stiller elektrobransjen overfor nye muligheter og utfordringer. På oppdrag fra Elektroforeningen (EFO) har Circular Norway gjennomført en kartlegging av hvordan ombruk av elektriske og elektroniske produkter kan bli en lønnsom del av bransjens fremtid.

Det er store muligheter for ombruk. Undersøkelsen viser at åtte av ti bedrifter er åpne for å inkludere ombruk av EE-produkter i sin virksomhet. Syv av ti mener at ombruk kan gi nye forretningsmuligheter. Dette gir håp i en bransje som i dag ser en økende mengde elektronisk avfall, samtidig som ressursmangel og miljøkrav setter press på tradisjonelle lineære forretningsmodeller.

Norge på toppen av EE-avfall

I 2022 produserte verden 62 millioner tonn elektronisk avfall, og Norge topper listen med hele 28,5 kilo per innbygger - mer enn tre ganger over verdensgjennomsnittet på 7,8 kilo. Bare 24 prosent av dette avfallet ble resirkulert. EE-avfall inneholder verdifulle materialer som kan gjenvinnes eller gjenbrukes, og potensialet for å snu trenden er stort.

Fra avfall til verdi

Sirkulære løsninger kan gjøre avfall til en ressurs. For elektroindustrien betyr dette mindre avfall, økt ombruk og nye inntektsmuligheter. Likevel er det flere hindringer på veien: Hvordan sikres kvaliteten på brukte produkter? Hvordan håndteres logistikk og lagerplass? Hvordan skapes etterspørsel i markedet

- For å lykkes med ombruk må vi løse utfordringer med logistikk, kvalitetssikring og dataflyt gjennom produktenes livssyklus, sier vår administrerende direktør, Frank Jaegtnes. - Våre medlemmer viser stor interesse for bærekraftige løsninger og ønsker å forstå hvordan ombruk kan bli lønnsomt. Nøkkelen er å etablere etterspørsel i markedet og gjøre det enkelt å velge ombrukte produkter, fortsetter han.

Barrierer og drivere for ombruk

Undersøkelsen avslørte både utfordringer og muligheter. Syv av ti kjenner lite til de nye EU-reglene, men ni av ti tror de vil påvirke virksomheten deres. Etterspørsel fra kunder, økonomiske fordeler og nye reguleringer fremheves som drivere for ombruk, mens skepsis fra kunder, manglende reparasjonsmuligheter og kompetanseutfordringer trekkes frem som barrierer.

- Ombruk av EE-produkter vil ta markedsandeler, og dagens grossister bør utforske mulighetene nå. Selv om det koster i starten, kan det gi inntekter i fremtiden, sier Leif Nordhus, prosjektleder i Circular Norway.

Fra kartlegging til pilotprosjekt

Interessen rundt kartleggingen har resultert i et nytt pilotprosjekt, ledet av EFO i samarbeid med bransjeorganisasjonene RENAS og NHO Elektro, samt installatøren JM Hansen. Pilotprosjektet fokuserer på tre produktgrupper: kabler, sikringsskap og lysarmatur – produkter som både har høy omsetning og stort ombrukspotensial.

I pilotene vil aktørene kartlegge hele prosessen, fra demontering i donorbygg til remontering hos nye kunder. Målet er å gjøre brukte produkter til en naturlig del av grossistenes sortiment, på lik linje med nye varer. Erfaringene fra pilotprosjektet vil bli brukt til å utvikle beste praksis for ombruk i elektrobransjen.

- Dette er starten på en viktig reise for bransjen. Vi skal gå fra å kaste til å skape verdier, avslutter Jaegtnes.

Siste nyheter

Bli medlem i EFO
Bli medlem
Design og utvikling av M51 Marketing