Frank Jaegtnes nå Torvscenen under "Mangfold i elektrobransjen"-arrangementet.
Arendalsuka 2023
En spennende uke er bak oss, og vi sitter igjen med mange gode inntrykk, og mye inspirasjon, fra arrangementene og menneskene vi møtte under årets Arendalsuke.
Som vanlig lå EFObåten «Mystique» på en kremplass innerst i Pollen, og vi fikk daglig besøk av kjente og ukjente som ville diskutere muligheter og barrierer for å få Norge helelektrisk. Vi i EFO ønsker å takke alle som kom innom båten, og alle som deltok på arrangementene våre – både fysisk og digitalt. Det er gøy å møte så mange EFO-venner, og vi håper og tror at vi får møte enda flere neste år.
Her kommer en kort oppsummering av uka gjennom EFOs øyne.
Mandag:
Mandagen startet med et skikkelig regnskyll – allikevel var det godt med oppmøte da vi holdt vårt første arrangement for uken. Sirkulærøkonomi og kritiske råvarer var på agendaen, og vi fikk besøk av både Anja Ronesen (Renas), Anniken Aarrestad (Econa og medlem av Skift) og Ellen Anette Høvik (Circular Norway).
Arrangementet kan du se her.
Utover kvelden arrangerte vi, i samarbeid med Skift, en velkomstmingel om bord Nefertiti.
Tirsdag:
Klokken 10:00 på tirsdag var det klart for en av våre gjengangere under Arendalsuka – nemlig Helelektrisk. Helelektrisk er et samarbeid mellom EFO, Å energi, Siemens og Bellona, hvor vi ser på den fullstendige elektrifiseringsgraden i Norge. I år kunne vi melde om en nedgang i elektrifiseringsgraden, 54% elektrifisert lå vi i 2022 på en elektrifiseringsgrad på 53%. Dette er nye tall, som blant annet er synket fordi Nordmenn har brukt mindre strøm i 2022 enn året før. Les gjerne hele pressemeldingen for å få et bedre innblikk i akkurat hvorfor tallene er som de er.
Utover kvelden deltok vi på Elektroforum sin samling på Bellona-båten.
Onsdag:
På onsdagen var det RoHS-direktivet som fikk alt fokus. Lys- og elektrobransjen estimerer at det er over 10 millioner lysarmaturer som blir berørt som følge av utfasingen av lysstoffrør og kompaktlysrør, og fra og med i dag, 25. august 2023, vil det ikke lenger være tillatt å produsere eller å importere visse lysstoffrør (T5 og T8) i alle EU og EØS-land.
Sammen med Lyskultur arrangerte vi en direktesending fra EFObåten (i regi av M51), hvor vi inviterte inn EFOmedlemmene Glamox og Signify, samt Statsbygg, for å høre mer om hva RoHS-direktivet har å si for bygg i årene som kommer.
Torsdag:
Torsdag var vår mest «hektiske» dag, med tanke på arrangementer. Vi startet dagen allerede klokken 08.00 på Torvscenen sammen med Skift. Her holdt vi flere samtaler på scenen, alt med søkelys på energieffektivisering og lokal energiproduksjon. Vi fikk med oss blant annet Solenergi FUSen, GK, Sweco, Huseierne, Statsbygg og Corvus energi. I tillegg deltok Elisabeth Sæther, statssekretær i OED, Harald Nikolaisen fra Statsbygg og Liv Monica Stubholt, partner i Selmer og medlem av energi kommisjonen.
Vi hadde ikke været med oss på vår side, det var derfor se at det både var godt liv blant publikum digitalt og fysisk.
Bare et par knappe timer etter dagens første arrangement, deltok vi på Elektroforums kompetansedebatt på Mør Biffhus.
På ettermiddagen var dagens høydepunkt – da fikk vi kåre årets Elektrokvinne og Elektrobransjens mangfoldspris, og vi fikk diskutere mulighetene som ligger i en økning av mangfold i elektrobransjen. Med oss hadde vi gjester fra blant annet Lyskultur, GK norge, EL-og IT forbundet, Nelfo og Arbeiderpartiet.
I år var det Lisa Marie Mo fra Opplæringskontoret Sogn og Fjordane som ble kåret til Elektrokvinnen 2023. Elektrobransjens mangfoldspris ble delt ut til EFOmedlemmet Berggård Amundsen. Mer om kåringene kan du lese her.
En stor takk til alle som fulgte arrangementene våre, både digitalt og fysisk, og en stor takk til alle dere som stilte som innledere og debattanter – vi håper at flere av våre medlemmer er med til Arendalsuka neste år. Ta gjerne kontakt med oss om dere ønsker å vite mer om Arendalsuka, og hvilken rolle din bedrift kan spille neste år!