Elektroforeningen har vært på Arendalsuka. Her fikk vi rom til å diskutere og holde samtaler om viktige temaer som elektrifisering, energieffektivisering og mangfold. I kjent stil var EFObåten lagt til kai i Pollen, og gjorde det enkelt for kjente og ukjent å slå av en prat mellom slagene. Arendalsuka 2022 var en stor suksess, og vi ser tilbake på en viktig uke med mange gode samtaler.
I år valgte vi å kjøre arrangementene våre over 3 dager, mandag-onsdag. I alt holdt vi 7 arrangementer i løpet av disse dagene, fem ombord i EFObåten, og 2 på Torvscenen. EFO var også tilstede under Elektroforums "EUs grønne giv og RepowerEU - Norges rolle og bidrag", Skift-mingel og Elektrisk aften.
Alle arrangementene våre ble direktesendt, og man kan se dem i lenkene nedenfor.
Mandag 15. august
Vi startet uken med å rette oppmerksomheten mot elektrifisering.
Hva blir fremtidens energiløsninger? På dette arrangementet fikk vi besøk av Andreas Bjelland Eriksen (AP), Bård Ludvig Thorheim (H), Marius A. Nilsen (FRP), Jon Helsingeng (Eaton) og Thor Christian Tuv (Fusen solenergi). Samtalen baserte seg rundt den meldte kraftkrisen. - Det å bygge mer vind, det å bygge mer sol, det å energieffektivisere mer, det å utnytte energien bedre, er på en måte ikke bare bra fordi vi trenger mer kraft i fremtiden, det er også bra for å diversifisere systemet vårt, slik at vi blir mer robuste med tanke på forskjellige type situasjoner som kan oppstå, sa Andreas Bjelland Eriksen (AP).
Helelektrisk – hvor elektrifisert er Norge? Sammen med Agder Energi, Bellona og Siemens holdt vi arrangement på Arendalsukas egne scene, Torvscenen. Har fikk vi besøk av blant annet Kristin A. Dale (Konserndirektør Agder Energi), Frederic Hauge (Grunnlegger Bellona), Nils Klippenberg (CEO Siemens AS), Helge Eide (KS), Ove Trellevik (Høyre) og Jone Blikra (AP). Vi lanserte Helelektrisk.no, og så på elektrifiseringstallene. Norge har nå en elektrifiseringsgrad på 54%, kun 1% mer enn på samme tid i fjor. Tallene fra helelektrisk viser at utviklingen går for sakte. Politikerne fra Høyre og AP var enige i at elektrifisering er viktig, men det er mangel på handlekraft. - Her er det faktisk næringslivet og industrien som går forran og kanskje vi har noe å lære. Vi politikere får diskutere det overordnet istedenfor å rote oss ned i detaljer når det gjelder kraft, sa Jone Blikra (AP).
Under arrangementet kåret vi Norges beste kommune på elektrifisering, som i år ble Sola kommune. Ordføreren i Sola var til stede og mottok prisen. Les mer om kåringen her.
Tirsdag 16. august
Tirsdagen startet på Torvscenen hvor vi, sammen med Skift, rettet fokuset mot næringslivets bærekraftsarbeid – Hva gjør næringslivet for å bli mer bærekraftig? Vi utfordret noen av EFO og Skiftmedlemmene på temaet. Vi hadde besøk av Siemens, Schneider Electric, Mesta, Signify, Storebrand og Fusen Solenergi. Selv om vi fikk noen kraftige regnskyll, var det godt oppmøte og engasjement blant publikum. - Å tenke annerledes, tenke fremtidsrettet og sette krav er avgjørende, i forhold til energieffektivisering må vi få på agendaen at de som driver med innkjøp må sette krav, vi kjøper for 600 milliarder kroner i det offentlige i Norge hvert år, og man får den industrien og det næringslivet i Norge slik man kjøper den, kjøper du for fortiden eller kjøper du for fremtiden? spør Nils Klippenberg (Siemens).
Elektroforum arrangerte debatt om «EUs grønne giv og REPOWEREU – Norges rolle og bidrag». Frank åpnet arrangementet med å snakke om hvordan energibildet har forandret seg kraftig det siste året. Espen Barth Eide, samt flere sentrale politikere, var tilstede, og det ble spilt opp til viktige diskusjoner rundt hva veien fremover blir basert på verdensbildet i dag. Se opptaket fra Mør Biffhus her (For å se opptaket må man logge inn).
Senere holdt vi en samtale om energieffektivisering om bord i EFObåten. Her fikk vi besøk av Nariman Fahkraee (Schneider Electric), Thomas Liland-Vik (KE Automasjon), Andreas Strømsheim -Aamot (Nelfo) og Linda Ørstavik Öberg (Huseierne). Samtalen baserte seg på hvordan man kan gå fra å være en energitaper til en energihelt. - Jeg tror det er viktig å få med folk. Vi gjorde en undersøkelse i forbindelse med at vi skulle lage en smart app som skulle vise nedbetalingstid på f. eks sol og varmepumpe og invisteringskostnader osv, og i den undersøkelsen var den største barrieren, forran økonomi, kunnskap, fortalte Linda Ørstavik Öberg.
Drømmen om en sirkulær elektrobransje var dagens siste arrangement. Her fikk Frank besøk av Tord Christensen (Signify) og Bjørn Arild Thon (Renas). Et viktig poeng fra Tord Christensen: Det å ta posisjon og gjøre investeringene, det får man noe igjen for.
Onsdag 17. august
Mangfold og kjønnsbalanse i elektrobransjen
Det er bevist at mangfold fører til økonomisk vinning – så hvorfor har ikke elektrobransjen vært bedre på dette? EFO holdt arrangement om temaet om bord i EFObåten. Ida Thorendahl ledet samtalen mellom Loveleen Brenna (grunnlegger av Seema), Åse Kristin Ask Bakke (stortingsrepresentant fra Familie – og kulturkomiteen((AP)) og Line Cecilie Jakobsen (HR direktør i Schneider Electric). -Nysgjerrighet er egentlig nøkkelen til å få ut mangfoldet, når man først har klart å skaffe seg det, sa Line Cecilie Jakobsen.
Digitalisering setter fart på BAE-bransjen
På vårt siste arrangement fikk vi besøk av Per-Arne Horne, direktør for byggkvalitet i DiBK. Sammen med Frank Jaegtnes snakket de om hvordan næringen kan lykkes med bærekraft og digitalisering i tiden vi er i nå. - Skal man gjøre det man gjør nå, bygger det på en stor grad av tillit til hverandre, og da er det å bryte ned de barrierene noe av det viktigste, og jeg tror man må bli flinkere til å prøve å se på hva vi får til sammen som kan være bedre enn det vi får til hver for oss, sa Per-Arne Horne.
Noen bilder fra uken: